dinsdag 3 februari 2009

Live at the Apollo


Het wordt weer eens tijd voor een blogje. De afgelopen dagen was er weer veel te beleven in het New Yorkse, maar laat ik maar beginnen bij vorige week woensdag (voor de statistieken, dat was 28 januari 2009).

Aangezien ik zo een beetje in Harlem woon is de woensdagavond toch vooral Apollo-avond. Sinds 1934 is het namelijk iedere woensdagavond Amateur Night in the Appollo Theater. Het - zo zeggen ze zelf, en terecht - beroemdste theater ter wereld. Het is het theater waar James Brown zijn beste optreden ooit gaf, waar Marvin Gaye meermaals schitterde als nooit te voren en ga zo maar door.

Maar het is dus ook het theater van 'Amateur Night'. Iedere woensdagavond krijgen amateurs de kans zich te bewijzen op het legendarische podium. Onder luid gejoel en vooral boegeroep moeten ze zich staande houden en het publiek overtuigen van hun kunnen. Bij gebreke waarvan ze hardhandig naar de uitgang worden verwezen (letterlijk). Ondanks de barre (en dus vette) omstandigheden zijn er voldoende artiesten die de beproeving doorstaan. Even een lijstje met mensen die zijn doorgebroken via Amateur Night: Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Billie Holiday, James Brown, Ben. E. King, Jackie Wilson, The Isley Brothers, Luther Vandross, Michael Jackson, Fat Joe, Lauryn Hill, Dru Hill, Blu Cantrell, en nog heel veel meer. Need I say more?

Afgelopen woensdag was het bovendien de 75e verjaardag van Amateur Night en het spektakel was des te groter, een hele show met stand-up, muziek en andere aaridgheidjes. Meer dan degelijk.

Het mooiste blijft echter het publiek. Waar je in een Nederlands theater in stilte tussen mede witkleurige Hollandertjes zit, is het publiek hier overwegend Afrikaans-Amerikaans en gaat het helemaal los. Geweldig! Juichen, dansen, springen, schreeuwen, gewoon helemaal los. Harlem rules ok!

3 opmerkingen:

trudi zei

Hoi vdG. Wat een mooi verhaal. Echt een superbelevenis. Prachtig. Wanneer ga jij daar staan.........

Carel zei

Historisch besef, toe maar! Lijkt me inderdaad geweldig.

Unknown zei

Great om zoiets mee te maken!
Had er inderdaad al iets over gelezen, goed dat je er bent geweest, zo hebben we een ooggetuigeverslag.
Blijf zo schrijven, het zijn goede verhalen, leuk om te lezen!
TvB