maandag 8 juni 2009

De Grote Inhaalslag (II): Exams


Ok, het is dus tijd voor een inhaalslag. Grote kans dus dat de kwantiteit ten koste gaat van de kwaliteit. Het lijkt welhaast een lawexam.

Enkele weken geleden was het tijd voor de exams op de Benjamin N. Cardozo Law School. Het semester was omstreeks 11 mei ten einde gekomen en meteen daarop volgden de examinations. Dat betekent voor de gemiddelde Dozo student blokken, blokken en nog meer blokken. Studeren dus.

Er zijn nogal wat verschillen tussen studeren in de VS en in Amsterdam. Het niveau ligt - zeker academisch gezien - dikwijls hoger in het Amsterdamse, maar men heeft alhier nogal de neiging om studenten erg veel te laten doen. Dus iedere les aanwezig zijn is duidelijk, maar dat betekent ook dat je iedere les volledig voorbereid dient te zijn. Dus wanneer de prof je 'called' in de les dan kan je maar beter het antwoord weten te produceren, waarna de prof alsof het zijn lieve lust is nog even goed hard doorvraagt en doorzaagt. De Amerikanen noemen dat de Socratic-method (staat vast op Wikipedia voor de geinteresseerden). Iets met een Oude Griek dus dan zal het wel goed wezen.

Maar goed, je bent dus voorbereid voor de class. Die voorbereiding bestaat op haar beurt uit het lezen van cases, heel veel cases. Een saxofoonspelende politicus had het ooit over Jip en Janneke taal, in dat kader komt het er kort gezegd op neer dat ook Amerikanen wetten hebben, maar dat ze toch vooral erg veel aan rechters overlaten. Rechterlijke uitspraken zijn hier dus nogal belangrijk. Dus: cases lezen en nog eens lezen en vooruit nog eens lezen. Dus wat doe je voor exams: cases lezen, heel veel cases lezen. En dat kost tijd...

Dit brengt ons (via een erg matige bruggetje) bij het volgende verschil. Het kost hier heel veel geld om te studeren, zeg maar "40.000-dollar-per-jaar-veel" geld. Zeker nu de krisis om zich heen slaat kan bijna geen Amerikaan dit zo maar ophoesten en dus wordt het grotendeels gefinancierd met beurzen. Dit betekent dat de studenten (JD's) goede cijfjers dienen te halen. Z0 niet, dan is het dag met de beurs. U begrijpt het, er staat nogal wat druk op de mensen hier. Met name in examentijd zijn de studenten erg gestresst, ze moeten heel hard werken en ze spenderen heel veel tijd (kijk hier, het bruggetje) aan het voorbereiden voor de exams. Sommige mensen wonen welhaast in de bibliotheek en velen lopen rond als wandelende bleekgezichtjes (of zombies, zo u wilt).

Dit alles wordt nog eens versterkt door de gevreesde woordcombinatie 'The Curve'. Dit is de benaming voor de wijze van nakijken en becijfering door de professoren. In dezelfde Jip en Janneke taal komt het er op neer dat je cijfer bepaalt wordt in verhouding tot de prestaties van de andere studenten. Dus hoe beter de anderen het gedaan hebben, hoe slechter je cijfer is. Je bent dus afhankelijk van het presteren van je klasgenoten en een concurrentiestrijd is daar. Jippie, nog meer stress voor de JD's.

Het is zelfs zo erg dat er ook dit semester weer meerdere mensen aan de stress zijn bezweken en flauw zijn gevallen of een mental breakdown kregen tijdens het exam. Toch een beetje overdreven en niet bijzonder handig als je het mij vraagt.

Overigens, ik ben niet zo een fan van stress, dus ik heb gewoon mijn exams gehaald zonder me druk te maken. Dat leek me wel zo handig...


NB. Er zijn natuurlijk tal van andere punten in het kader van exams die niet onbesproken mogen blijven, toch heb ik dat gedaan. U zult het met dit inkijkje moeten doen.

5 opmerkingen:

Carel zei

Gelukkig heb je ons in onze vakantie gespaard, we hadden immers geen tijd je blogjes te lezen. Maar nu wel even doorwerken svp! :-)

Unknown zei

Uitslover!

Evelien zei

zo zo, twee blogs. moet je niet aan je scriptie schrijven?

MvB - VdP -VdG zei

Moet jij niet de stad regeren handige harrie! ;)

Anoniem zei

Nou nou, wat een reacties.
Gewoon geen tijd om jou met je behaalde resultaten te feliciteren. Dat zal ik dan maar doen! Goed hoor!
Wat ga je da laatste weken doen?????
Gr. Joke