zondag 12 april 2009

New Jersey and the neverending meat night

Er zijn vele Amsterdammers die zich nooit buiten de stadsgrenzen wagen. Alles buiten het Mokumse is de jungle en daar kan je maar beter weg blijven. En gelijk hebben ze natuurlijk. Hetzelfde geldt volgens mij in grote mate voor Manhattanites. Op Cardozo sprak ik onlangs iemand die al 5 jaar niet van Manhattan-island was afgeweest, zelfs niet voor vakantie. Waarom zou je, als je hier alles kan krijgen?

Nou het antwoord is simpel. Manhattan is zeg maar als een goede pasta bolognese met worteltjes, uitjes, teentje knoflook en dat soort werk. Het is allemeel makkelijk te verteren, zeer goed binnen te houden en al met al dus erg lekker. Alleen gaat het bij dagelijks gebruik enigszins vervelen. Hiervoor is dus Brooklyn en ook New Jersey uitgevonden.

Brooklyn en daarmee Williamsburg en Greenpoint etc. is zeg maar het hippe deel van NY. Daar waar de jonge mensen wonen, daar waar uitgegaan wordt en waar alles helemaal pappie is. Hipsters dus. Leuk hoor. (Alleen zouden ze zich weleens wat vaker mogen wassen volgens velen, het zijn dus zeg maar een beetje highbrow hippies).

New Jersey daarentegen wordt toch vooral op neergekeken door New Yorkers. Het is tenslotte een hele andere staat en Jersey City en omgeving is toch vooral saai, burgerlijk en nogmaals saai. Zeg maar het Almere van de omgeving NY. De New Yorkers zien dit echter helemaal verkeerd. New Jersey is namelijk vet.

New Jersey heeft namelijk ruimte, enigszins betaalbare huurprijzen, heel veel kroegen en dat soort werk. Bovendien heeft Jersey een Braziliaans restaurant ergens in een of ander gehucht op een half uur rijden vanaf Hoboken. In dit Braziliaanse restaurant werkt een van de LLM's en zodoende trokken wij met een klein clubje de diepe spelonken van Jersey in.

Wat vervolgens in dat restaurant op ons te wachten stond kan maar met een woord worden omschreven: vlees. Er was heel veel vlees. Eindeloos veel vlees. Rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, kippenvlees, nogmeervlees, roodvlees, nogrodervlees, ennogmeervlees. Had ik al gezegd dat er veel vlees was? Gelukkig was er ook veel te drinken, althans er was witte sangria en er was rode sangria, heel veel rode en witte sangria, heel veel hele goede rode en witte sangria.

Nou u raad het al. Het was een meer dan prima avond. En de avond werd nog eens beter op de terugweg, toen we met de auto een tussenstop maakten bij de cliffs van New Jersey. Het was inmiddels diep in de nacht en voor ons lag de welhaast eindeloze skyline van New York City omringd door pikzwaart maar glinsterend water. Naast ons stonden monumentale panden die werkelijk waar het beste uitzicht ter wereld hadden en alleen al de gedachte om daar iedere dag met dat uitzicht te gaan slapen en wakker te worden was genoeg reden om te besluiten om zo snel mogelijk daar een huis te kopen. Het was een meer dan prima avond.

Toen we vervolgens verder reden richting Manhattan besefte ik waarom New Jersey nog meer zo veel indruk maakte. Rijdend in een zwarte Amerikaanse Jeep Wrangler over de New Jersey Turnpike, was het net alsof we ons bevonden in de intro van The Soprano's.



You woke up this morning
The World Turned Upside Down

4 opmerkingen:

Unknown zei

Zo heb je ook van die Nederlanders die watervrees hebben en de grote oceaan niet over durven maar ja dan missen ze wel wat!!! Gelukkig duurt het niet meer zo erg lang voor ik je weer zie. Geniet in de tussentijd maar dubbel!

Carel zei

Is dat lekker? al dat vlees? Vast wel, maar geef mij er dan maar een lekker glas goeie wijn bij!

Unknown zei

Het heeft even geduurd, maar ik heb weer genoten van je prachtige tekst!
Leuk twee van die kinderen: een dochter die sfeer heel mooi kan raken door foto's, een zoon door zo mooi te schrijven.

davidr zei

Dus wat is er leuk aan New Jersey?
Je hebt er veel vlees, en een mooi uitzicht op Manhattan. Ik ben niet overtuigd, en bekijk New Jersey voorlopig vanaf de goede kant van de Hudson...